Naturens gång

BLOGG OM ÅRETS ALLA MÅNADER

Mars

01.03.2019

Under mars blir det märkbart varmare. På dagen är det oftast plusgrader. Solen skiner och snön smälter. Vattnet rinner längs isen och stigarna. Kolla in filmen om MARS.

Februari

01.02.2019

Under februari är dagarna ännu kalla. Men, då solen skiner, värms trädstammarna upp och de blir bart nedtill nära marken. Kolla in filmen om FEBRUARI.

Januari

01.01.2019

Under januari blir dagarna ljusare. Temperaturen sjunker. Det beror på att högtrycken stärks över Norden i början av året. Kall luft strömmar från Nordpolen till oss. Kolla in filmen om JANUARI.

December

01.12.2018

December är den första vintermånaden. Nu är det minusgrader både på natten och dagen. Också södra delarna av vårt land får ett snötäcke. Kolla in filmen om DECEMBER.

November

01.11.2018

I november är dagarna korta. Lövträden har fällt alla sina blad. Den första frosten breder ut sig på marken. Och tar kol på svamparnas fruktkroppar. Kolla in filmen om NOVEMBER.

Oktober

01.10.2018

Hösten forsätter under oktober månad. Dagarna blir allt kortare. Ännu försöker svamparna sprida sina sporer. Så att det kan bli nya svampar lägre bort. Kolla in filmen om OKTOBER.

September

01.09.2018

September är den första höstmånaden. Dagarna är svala och det regnar ofta. Lövskogen ändrar färg, växterna förbereder sig för kylan och djuren söker skydd. Kolla in filmen om SEPTEMBER.

Augusti

01.08.2018

Augusti är den sista sommarmånaden. Dagarna är ännu varma, men nätterna är svala. Det märks att naturen ändrar. Många växter bildar frukter, såsom duntraven på bilden. Kolla in filmen om AUGUSTI.

Juli

01.07.2018

Juli är oftast den varmaste sommarmånaden, fastän jorden nu befinner sig längst bort från solen. Men jorden är mera vänd mot solen under juli, så dagarna är längre än i januari. Kolla in filmen om JULI.

Juni

01.06.2018

Juni är den första sommarmånaden. Dagarna är långa och nätterna korta. Tillväxten går på högvarv under hela dygnet. Och det märks överallt på blad och skott. Kolla filmen om JUNI.

Maj

01.05.2018

I maj är både dagarna och nätterna varma. Det sätter fart på tillväxten. Överallt är det grönt. Vitsippor, svalört och lönn blommar. Doften av nektar gör humlorna pigga. Kolla filmen om MAJ.