Serier
Allt om årstiderna
I serien Allt om årstiderna följer vi naturen under våren, sommaren, hösten och vintern. Vad beror det på att årstiderna är så olika hos oss? Och hur klarar djur och växter av alla förändringar?
Alla djur ...
I den här filmserien bekantar vi oss med djurarter i olika livsmiljöer.
Kryp på!
I serien Kryp på! bekantar vi oss med små djur som går, kryper och ålar sig fram. All världens kryp.
Kryp på! Groddjur
Målgrupp: 5-9 åringar | Speltid: 9 minuter
Grodor, paddor och vattensalamandrar är amfiebiedjur. Under våren kan man se grodor som klänger kring varandra och plaskar i en damm. Varför gör de så? Och varför slänger grodan och paddan ut sin långa tunga ibland. Det får vi veta i den här spännande filmen om groddjuren.
Kryp på! Kräldjur
Målgrupp: 5-9 åringar | Speltid: 9 minuter
På våren och sommaren kan man se både huggormen och snoken. Det gäller att vara lite försiktig för huggormen kan bita med sina gifttänder om den blir rädd. Snoken har inga gifttänder. Ödlorna både ser och hör bra. Ormarna har sämre syn och hörsel. I Finland finns fem reptiler eller kräldjur.
Kryp på! Myror
Målgrupp: 5-9 åringar | Speltid: 9 minuter
Röda skogsmyran bygger stackar i skogen. Alla invånare har en uppgift. Endel bygger på stacken och hämtar mat, andra sköter larver och ägg. De försvarar sig med sina mundelar, mandibler, och med myrsyra som de sprutar från bakkroppen. Men, vad är flygmyror för någonting och honungsdagg? Och hur bor hästmyran?
Nyfiken på
I programserien Nyfiken på letar vi efter djur och växter bland mängden av olika varelser. Kanske vi hittar det vi söker? Och får veta mer om växten eller djuret, som vi är ute efter.
Pytteliten och Jättestor
Ekorren Ella, känd från serien Allt om årstiderna, tar oss med på en resa genom våra viktigaste naturtyper och bekatar oss med vanliga arter på ett lätt begripligt sätt.
Så gör djur
Berguven Ulf är gammal och har upplevt ett och annat märkligt under sina år. Man kunde tro att han redan insett hur allt fungerar i naturen, men det stämmer inte. Fortfarande försöker Ulf lösa märkliga, konstiga och mystiska fenomen. Blir han något klokare? Och kommer han fram till en förklaring? I serien Så gör djur får vi veta vad Ulf tänker om djurens beteenden, sinnen och liv.
Varför är det så?
Naturen är fylld av många märkliga företeelser. En del verkar otroliga och svåra att förstå. Men, kanske de inte alls är så underliga. Om man undersöker närmare – varför, det är så...
Blad, koldioxid och socker
Målgrupp: 7-12 åringar | Speltid: 8 minuterNaturen är fylld av många märkliga företeelser. En del verkar otroliga och svåra att förstå. Hur kan träden få den energi de behöver...örterna bilda frukter? Och varför fäller lövträden sina blad till vintern, medan barrträden verkar låta bli. För att inte tala om tallörten, som lever fast den inte har ett enda grönt blad. Efter att vi sett filmen vet vi varför det är så.
Snö, is och sol
Målgrupp: 7-12 åringar | Speltid: 8 minuterNaturen är fylld av många märkliga företeelser. En del verkar otroliga och svåra att förstå. Vad beror det på att det bli vinter hos oss? Och hur klarar djur och växter av den kalla årstiden? För att inte tala om solens inverkan på vår planet. Den är stor. Efter att vi sett filmen, vet vi varför det är så!