Maj

01.05.2018

I maj är både dagarna och nätterna varma. Det sätter fart på tillväxten. Överallt är det grönt. Vitsippor, svalört och lönn blommar. Doften av nektar gör humlorna pigga. Kolla filmen om MAJ.

Varma nätter

Även om det är varmt under maj månad, så är solen inte närmast jorden just nu. Det var den i januari. Men eftersom jorden lutar och norra halvklotet är mera vänt mot solen, blir det ändå varmt hos oss.

Tillväxten går nu på högvarv. Örter, träd och buskar växer även under natten. Det är bråttom med blomning och fröbildning. Skotten växer snabbt. 

Spindlarna är aktiva

I skog och mark, på gårdar och stränder kan man se många olika insekter och spindlar. En del av dem har övervintrat som fullvuxna, t.ex. citronfjärilen och nässelfjärilen. Blommorna erbjuder nektar och pollen. Humlor och bin gillar lönnens blommor. De är överfulla av söt nektar och doftar gott.

Stig inte på ormen

Ormarna värmer sig i solen, parningen sker i april-maj. Värmen gör ormarna snabba. Växelvarma djur blir det, för de har samma temperatur som omgivningen. Huggormen föder levande ungar (ovovivipar) under sommaren och snoken lägger ägg på ett varmt ställe. Grodornas och vattensalamanders ägg kläcks. Ynglen rör på sig i diken och dammar.

Däggdjuren blir fler i maj

Så här på senvåren föder rådjuret ungar. Kiden följer geten, som ger di, alltså mjölk. Älgkon föder en kalv i maj-juni. Både rådjuret och älgen är däggdjur. De är jämnvarma och behöver alltså inte värme från solen för att hållas varma.

Solljuset och värmen styr händelserna på jorden. Snart övergår våren i sommar, då junimånad börjar.


UPPGIFTER

1. Vilka kräldjur känner du till?

2. Ge exempel på ett träd vars blommor innehåller mycket nektar?

3. Vad kallas rådjurets unge?

4. Berätta vad som händer med grodornas rom.

5. I maj har de flesta träd, buskar och örter utvecklat blad. Vilken nytta har växterna av bladen och vad tillverkar bladen?