Oktober

01.10.2018

Hösten forsätter under oktober månad. Dagarna blir allt kortare. Ännu försöker svamparna sprida sina sporer. Så att det kan bli nya svampar lägre bort. Kolla in filmen om OKTOBER.

Vissa år kan oktober vara lika färggrann som september. Det märks på alla röda, gula och orangefärgade blad. Men - bladen sitter dåligt fast på kvistarna.

Snart lossnar de alla.

I skogen är det vått efter alla regn. Dimman hänger tung mellan träden. Det beror på att solen inte lyckas torka upp marken. Dagarna är för korta och kalla. Fukten blir kvar.

Alen bildar bladknoppar och blomhängen under hösten


Kvistar och stammar växer inte just alls. Träden är nästan helt förberedda för vintervilan. Druvsockret har omvandlats till stärkelse som lagrats i stammen, grenarna och rötterna.

De flesta träd har redan bildat små knoppar på sina grenar. Det försnabbar tillväxten under våren. Knopparna kan nämligen utvecklas till blad och blommor genast, då det blir varmt och marken tinar upp. Fotosyntesen kommer igång mycket tidigare på det sättet.

Blåbärsriset fäller, liksom lövträden, också sina blad på hösten. Det är bara nästa års knoppar som blir kvar.

Lingonrisets blad däremot, klarar vintern bra eftersom de är tjocka och har ett skyddande vaxlager som hindrar dem från att torka ut. Detsamma gäller för ljungen.

Växelvarma djur går i dvala

Många växelvarma djur kan inte röra på sig då det blir kallt. Ormar och ödlor har gått i dvala och vaknar inte förrän på våren. De gömmer sig inne i stenrösen och jordhålor. Eller andra frostfria platser.

Många flyttfåglar har lämnat vårt land för länge sen, men vissa stannar kvar även om artfränderna flyttar. En del koltrastar gör så. Koltrasten kan man se vid fågelborden, där den hittar lite föda.

Lövträden blir kala, då de sista bladen faller till marken. Men det gör inget, för näringen tas tillvara ur bladen. Inte kanske just nu, men på våren, då daggmaskarna drar ner dem i marken. Sedan återgår näringen till trädet. Näringen cirkulerar ständigt och används på nytt fast det inte syns utifrån.


UPPGIFTER

1. Hur sprider svamparna sig?

2. Vad beror det på att fukten hålls kvar i skogen mycket längre under hösten än under sommaren?

3. Varför förbereder sig lövträden inför nästa vår?

4. Hur kan lingonrisets blad klara vintern men inte blåbärsrisets blad?

5. Vad gör de växelvarma djuren på hösten?