Juni

01.06.2018

Juni är den första sommarmånaden. Dagarna är långa och nätterna korta. Tillväxten går på högvarv under hela dygnet. Och det märks överallt på blad och skott. Kolla filmen om JUNI.

Ivriga insekter

Solen står nu högt på himlen och ger alla växter massor med ljus. Humlor och guldbaggar samlar föda i blommorna. Myrorna tar vara på all mat de kommer över, för larverna i stacken är hungriga.

Flicksländorna parar sig och lägger ägg i vattnet. Flicksländorna har smala backkroppar, den vanligaste arten är ljusblå.

Vattnet i sjöarna och havet är varmt. Vassen växer. Blåbären mognar. Och hallonbusken blommar. Hundflokans och kirskålens kronblad lyser på ängen och i skogsbrynet. De flockblomstriga växterna är många. Moroten och anisen hör också till samma släkte.

Sommarsolståndet infaller i juni

Under juni infaller sommarsolståndet, då dagen är som allra längst. Vi kallar det för midsommar. Datumet för solståndet varierar beroende på år. Det kan vara den 20 eller 21 juni. Då lutar norra halvklotet som mest mot solen och den nordiska naturen får mycket ljus och värme.

Lundfåglarna gömmer sig

Himlen är klarblå och naturen är ljusgrön i början av juni, då alla växter har nya fräscha blad. Småfåglarna syns inte till i lövskogen, då de oftast gömmer sig bland växtligheten, ruvar på ägg eller matar ungar, men fiskmåsar och trutar både syns och hörs vida omkring i närheten av havet. Kråkans och kajans ungar är välkända i stan såhär års, då de tigger mat av föräldrarna. Och änderna vaktar sina ungar vartän de går. I dammen växer grodynglen ännu mer.

Vattnet är ljummet, växterna frodas och djuren är pigga. Det mesta sker nu så snabbt att vi knappt märker förändringarna.


UPPGIFTER

1. Vad är sommarsolstånd?

2. Vilken högtid infaller vid sommarsolståndet?

3. Vad sker med växterna i juni?

4. Berätta vad flicksländorna gör i juni.

5. Alla växters blad tillverkar druvsocker. Under sommaren produceras extra stora mängder, då ljustillgången är maximal. Till vad behöver växterna druvsockret?